UDEN – Het is een plaatje. De welbekende Petruskerk van Uden op een prachtige manier verlicht. Nu nog een droom van een kleine groep Udenaren maar als er 250.000 euro op tafel komt, kan eind volgend jaar de lichtschakelaar om.
De reclamemast van het Foodcourt doet zijn best maar eigenlijk is er maar één echt markeringspunt aan de skyline van Uden. Dat is de uit 1890 daterende Sint Petruskerk met zijn twee ranke torens en typische koepeldak dat een beetje doet denken aan een grote citruspers. Hoofdzetel van de gelijknamige parochie maar ook voor niet-gelovigen een vast ijkpunt. ‘Dit is Uden, dit is thuis.’
Zonnetje
Zo’n gebouw mag wel wat beter in het licht worden gezet, vindt een kleine groep Udenaren die zich heeft verenigd in de initiatiefgroep led-verlichting Petruskerk Uden. De club heeft het gespecialiseerde Lux Lab uit Eindhoven in de arm genomen om de Petruskerk als het ware ‘in het zonnetje te zetten’. Het bedrijf maakte eerder al een lichtontwerp voor de basiliek in Breda en was betrokken bij de sfeerverlichting in de Kerkstraat en Marktstraat.
Met verschillende soorten led-lampen krijgt de Petruskerk een bijna sprookjesachtig aanzien. Vormen en randen krijgen extra accenten, torens en koepel kleuren blauw dankzij spotjes op het dak en de torens zelf worden van binnenuit groen verlicht. Ook de grote glas-in-loodramen worden van binnenuit verlicht zodat ze ‘als schilderijen’ oplichten. Een enorm contrast met de enkele ‘bouwlamp’ die nu nog de Petruskerk verlicht.
Donker
,,Eigenlijk staat de kerk sinds 2016 zo’n beetje in het donker. Vanaf de A50 is ie amper te zien”, zegt Marcel Klösters. De huidige verlichting is al bijna dertig jaar oud en compleet afgeschreven. Uit veiligheidsoogpunt branden er maar een paar armaturen. ,,En die vreten stroom”, aldus Klösters. Namens de initiatiefgroep praatte hij woensdag de Udense politiek bij over het ambitieuze plan. En ook omdat er centjes van de gemeente nodig zijn om het project dat is begroot op 250.000 euro te kunnen uitvoeren.
Daarvan zou 50.000 euro via sponsoring binnen moeten komen, nog eens 50.000 euro via crowdfunding en de rest – 150.000 euro – uit de kas van de gemeente Uden. De politiek sprak zich daar woensdag nog niet over uit, ook al kreeg elk raadslid als warm-makertje een ansichtkaart met dit plaatje en het gedichtje: ‘De tijd is kort, daarom met spoed. Slechts deze eene korte groet. Zelfs onbeschreven zegt zij stil, wat ik van hier U zenden wil. Groet uit Uden’.
Torenvalk
De politiek had vooral allerlei technische vragen voor Klösters. Hoe de kosten precies zijn opgebouwd (‘da’s nu nog moeilijk te zeggen’), of de torenvalken op de kerk er tegen kunnen (‘die schijnen er nu niet meer te zitten’) en of de omgeving last kan hebben van al dat licht (‘nee, de kerk wordt heel direct aangelicht en de lampen kunnen zelfs gedimd of deels uitgezet worden’). De initiatiefgroep spreekt van een dynamisch ontwerp dat bij diensten en aan het begin van de avond in volle glorie oplicht om gaandeweg de avond te dimmen en ’s nachts te eindigen in de oriëntatiestand.
Landmark
Bij de vaststelling van de begroting van 2020 zal de politiek moeten aangeven of ze 150.000 euro overheeft voor Udens bekendste landmark. Met dat geld op zak wil de club dan eind dit jaar beginnen met acties om de resterende 100.000 euro op te halen. Volgens de ideale planning zou in november 2020 de Petruskerk dan kunnen gloriëren.
,,Voor de sfeerverlichting in het centrum had de politiek heel snel 200.000 euro over”, zegt Noud van der Heijden van het parochiebestuur. ,,Daar heb je een paar weken plezier van maar van de Petruskerk in het licht kan iedereen straks het hele jaar genieten.”
Bron: Brabants Dagblad