De Sint Petruskerk zou vanaf de A50 dé blikvanger van Uden moeten zijn, maar het enige dat momenteel opvalt is de lichtmast van het Foodcourt. Eind dit jaar moet de de kerk weer op een sprookjesachtige manier in de schijnwerpers staan en donderdag was daarop een klein voorproefje.

Tot vijf jaar geleden stond de karakteristieke Petruskerk nog in het licht, maar inmiddels is daar niets meer van over. De vorige verlichting was 30 jaar oud en doordat veel energie de bodem in verdween vanwege lekkage, werd besloten om de stekker eruit te trekken. Udenaar de Toekomst wilde de kerk weer in volle glorie herstellen en stapte daarom naar de gemeente toe. In totaal is er een budget nodig van 250.000 euro. De gemeente gaf al 150.000 euro en de rest moet opgehaald worden door middel van crowdfunding.

Bijzondere kerk

“Het wordt schitterend”, vertelt Marcel Klösters. Passanten kijken donderdagavond nieuwsgierig omhoog als ze langs de kerk lopen. Maar wat er te zien is, is volgens lichtontwerpster Ellen de Vries van het Eindhovens Lux Lab verre van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. “Nu zijn er alleen nog maar kleine stukjes te zien. We zijn namelijk verschillende soorten led aan het testen, die allemaal een beetje op elkaar lijken en zo komen we tot een goede keuze.” De monumentencommissie kijkt mee of het ook past bij het statige monument.

De Petruskerk verlichten is volgens De Vries een stuk lastiger dan bijvoorbeeld de Grote Kerk in Breda of de Sint Jan in Den Bosch. “Het is een grote massieve vorm, waardoor het moeilijk is om details goed zichtbaar te maken. De kerk in Breda heeft balkons en balustrades waar je dingen neer kunt zetten.” Maar dat heeft de Petruskerk niet en wat gaatjes boren om de armaturen op te hangen gaat natuurlijk niet. “Aan de voorzijde worden masten geplaatst en rondom komen historische lantaarns met in de kop een kleine schijnwerper, waar het licht heel natuurlijk uit lijkt te komen. De torentjes lijken bijna een soort rots en die  karakteristieke details gaan we zichtbaar maken, door licht van boven naar onder te richten.”

Glas in lood ramen

Met de subsidie van de gemeente kan alle buitenverlichting aangelegd worden. De groep wil echter ook de glas en lood ramen en de torens van binnenuit verlichten. De 150.000 euro die daarvoor extra  nodig is, moet bekostigd worden door middel van crowdfunding. “We hebben anderhalf jaar stilgelegen vanwege corona en vonden het moeilijk om in die tijd aan te komen met een inzamelingsactie. Maar op termijn kunnen we de kerk zeker in volle glorie herstellen”, vertelt Klösters. De koepel van de kerk, die lijkt op een citruspers, moet dan ook weer zichtbaar worden. “Daarvoor gaan we werken met een hoogwerker en dan moet iemand zo dapper zijn om in de omgang te klimmen en daar in de goot armaturen te plaatsen. Dat wordt een behoorlijke uitdaging, maar dat gaat goedkomen”, aldus De Vries.

Dimbaar in de nacht

De ledverlichting die gebruikt gaat worden is duurzamer en er zijn meer mogelijkheden. “Met een dienst, tijdens de kerstdagen of koopavonden kan de kerk bijvoorbeeld opvallender belicht worden dan op andere dagen.” Ook is het licht dimbaar, waardoor buurtbewoners er ’s nachts geen last van moeten hebben. “Aan de kant van het verzorgingstehuis kunnen we het licht naarmate de avond vordert uit dimmen en tegen middernacht branden alleen de koepel en twee torens nog.” Dit najaar moet de kerk weer stralen.

Bron: DTV Nieuws

Leave a Reply